Zboží

Nebojte se zdravějších příloh! Možná Vás jejich chuť překvapí…

Zdravá výživa většinou znamená úplně přehodnotit jídelníček, zařadit do něj zejména zeleninu, bílé pečivo nahradit kvalitním tmavým, úplně se vyhnout smaženým pokrmům apod.
 
Také přílohy ale významně ovlivňují denní přísun kalorií. Zkuste knedlíky a brambory zaměnit za zdravější přílohy, které vůbec nemusí být bez chuti, jak se většina z nás domnívá.

Pokud je dobře tepelně upravíte a ochutíte, získáte kvalitní a velice chutnou zdravou přílohu nebo i celý pokrm.
Receptů je nepřeberné množství a samotná příprava je velmi snadná, přílohy zakoupíte v sušeném stavu.

1.       Kuskus
Kuskus je jemnozrnná těstovina, má tvar drobných kuliček a vyrábí se z tvrdé bílé pšenice tzv. semoliny.
Obsahuje mnoho výživných látek:
·         uhlohydráty
·         vlákninu
·         bílkoviny
·         vitamíny B, E
·         vápník
·         železo
·         fosfor
Díky velmi nízkému obsahu tuku ho tedy můžeme řadit do jídelníčku pro dietní a zdravou výživu.
Kuskus se hodí jako příloha nebo z něj můžete připravit rizoto na několik způsobů.
 
2.       Polenta
Polenta je kukuřičná kaše.
·         neobsahuje lepek
·         bohatá na vlákninu
·         dobře zasytí
·         podporuje správnou činnost trávicí soustavy
Polenta má ve zdravé kuchyni také své čestné místo – můžeme připravovat na slano i na sladko, zapékat nebo z ní dokonce vyrobit knedlík.
 
3.       Bulgur
Vyznačuje se výraznou obilnou vůní a příjemnou oříškovou chutí.
Obsahuje:
·         vitamin A
·         fosfor
·         hořčík
·         minimum tuku
Stejně jako polenta podporuje správnou činnost střev a navíc působí blahodárně na nervovou soustavu.
 
4.       Cizrna
Cizrna je luštěnina, konkrétně druh hrachu.
·         sacharidy
·         železo
·         proteiny
·         zinek
·         vláknina
·         draslík
·         niacin
·         sodík
·         kyselina listová
·         vitamin A, B1, B2, B6, E, C
·         vápník
·         hořčík
·         fosfor
·         bezlepková

Tato luštěnina se může pyšnit svými regeneračními účinky – obnova buněk (proti stárnutí), podporuje imunitní systém, napomáhá v boji proti vysokému cholesterolu, apod.
Můžeme z ní připravit polévku, tzv. hummus, špagety, dále se nechá opékat (oříšky),atd.
 
5.       Pohanka
·         bezlepková
·         obsahuje rutin
Díky rutinu léčí problémy s cévami, hemeroidy i křečovými žilami. Posiluje imunitu, využívá se při detoxikaci. Velice pomáhá lidem s velkou psychickou a fyzickou zátěží.
 
6.       Jáhly
Jáhly=loupané proso.
·         lecitin
·         křemík
·         vitamin B
·         draslík
·         fosfor
·         železo
·         vápník
Napomáhají problémům s trávením, játry, ledvinami, žlučníkem. Připravují se především v podobě kaše.